Türkiye genelinde özel yetenekli öğrencilerin tanımlanmasının ardından öğrenim görüyor oldukları genel örgün eğitim kurumlarına ek olarak eğitim ve öğretimlerinin gerçekleştirildiği kurumlardır. Bu sebeple özel yetenekli öğrenciler BİLSEM’ lerdeki tüm eğitim ve öğretim etkinliklerine, örgün eğitim gördükleri okul saatleri dışında olmak üzere hafta içi ya da hafta sonu devam edebilmektedirler.

BİLSEM’e HANGİ ÖĞRENCİLER SEÇİLİR?

BİLSEM sınavına kimler girebiliyor? Bu sınava ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri girebiliyor. Genel zihinsel, resim ve müzik alanında yaşıtlarından farklı olarak başarı gösterenler belirleniyor. Yetenekli öğrenciler, sınıf öğretmenleri tarafından saptanarak aday gösteriliyor.

BİLSEM EĞİTİMİ NASIL OLUYOR?

BİLSEM’de verilen eğitimler bildiğimiz klasik eğitimin dışındadır. Bu eğitimler 5–6 kişilik atölyelerde ve deney, araştırma, uygulama şeklinde yapılır. Bir proje edasında gerçekleştirilen eğitimlerde öğrencilere herhangi bir şekilde test veya benzer değerlendirme not uygulaması yapılmaz.

BİLSEM’DE HANGİ BÖLÜMLER VAR?

Programda belirlenen ve geliştirilmesi amaçlanan özel yetenek alanları Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Matematik, Müzik, Görsel Sanatlar ve Dil Sanatları’dır. Özel Yetenekleri Geliştirme Programı bir alandan haftada 4 saat olmak üzere 2 yılı geçmeyecek şekilde uygulanmaktadır.

BİLSEM EĞİTİMİ KAÇ YIL SÜRER?

BİLSEM ’deki eğitim süresi öğrencinin kuruma kayıt yaptırması ile başlamakta olup; Uyum (40 saat veya 2 ay), Destek Eğitimi (1 Yıl), Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (2 yıl), Özel Yetenekleri Geliştirme (2 Yıl), Proje Üretimi/Yönetimi (Süre belirtilmemiş) şeklinde öğrencinin ilk, orta ve lise eğitim hayatı boyunca devam eder.

BİLSEM ÖĞRENCİYE NE KAZANDIRIR?

Üstün yetenekli bir çocuğa sahip olabilirsiniz. Her insan hayata birçok yetenekle donatılarak başlar. Bu yetenekler ülkemizde zamanla ve tesadüflerle keşfedilir. BİLSEM’ ler üstün yetenekli bireylerin yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur.

BİLSEM ÜCRETLİ Mİ?

Bilim ve Sanat Merkezi´nde eğitim ücretsizdir. Ancak Merkezler öğrencilerin kullanacakları deney, uygulama ve etkinlik malzeme, araç ve gereçleri için velilerden ücret talep edebilir.

BİLSEM’de DEVAMSIZLIK KAÇ GÜNDÜR?

BİLSEM’de bir eğitim ve öğretim yılında özürsüz devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’unu geçemez. Devamsızlığı %20’ye ulaşan öğrenciye devamsızlık uyarısı gönderilir.

BİLSEM’e NASIL HAZIRLANILIR?

Bu sınavlar bilgiye dayalı değil, zihinsel becerilere dayalı sınavlardır. Bu nedenle, kitaplardan herhangi bir konuyu ezber yaparak BİLSEM sınavına hazırlanılamaz. Ezber yerine, zihinsel beceri gelişimini destekleyici ve sınav sorularına benzer sorularla pratiği artırıcı hazırlıklar yapılmalıdır.

BİLSEM’ de KAÇ SORU?

Grup tarama uygulamasında 1. sınıflara 60, 2 ve 3. sınıflara 70 soru sorulmakta, her doğru cevap 10 puan olarak hesaplanmaktadır. Örnek vermek gerekirse BİLSEM sınavında 21 soruya cevap veren öğrenci 210 puan alırken, 55 soruya doğru cevap veren öğrenci 550 puan alıyor.

BİLSEM SINAV SÜRESİ KAÇ DAKİKADIR?

Tablet üzerinden olduğu için ve soruların anında düşünülüp cevaplaması gerektiği için sınav 35 veya 50 dk. arasında bitmektedir.

BİLSEM DERSLERŞ KAÇ SAAT?

Bu program bir alandan haftada 4 saat, toplam 8 ders saati olacak şekilde 2 yıl boyunca uygulanmaktadır. Bu programda temel amaç, BİLSEM’ e soyut ve genel bir zihinsel yetenek tanısıyla gelen öğrencinin yetenekli olması muhtemel tüm disiplinleri öğrenciye tanıtmaktır.

BİLSEM KAÇ SINAVDAN OLUŞUYOR?

BİLSEM sınavları grup tarama ve bireysel değerlendirme olmak üzere iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada grup taraması gerçekleşecek. Bu aşamada başarıyla çıkan öğrenciler bireysel değerlendirme sınavına giriş yapacak. Grup tarama sınavında öğrencilere sınıf düzeylerine uygun sorular sorulacak.

BİLSEM ONLINE ÜCRETLİ Mİ?

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Leave a comment

Önem Akademi © 2025 Tüm Hakları Saklıdır.